Ens agraden molt tots els productes que tenim a la botiga, però per suposat que n’hi ha alguns que són els nostres preferits o als que els tenim una estima especial. Si heu visitat la botiga física i a més us heu interessat pels bolquers de roba, de ben segur que us n’hem ensenyat un d’ells amb entusiasme! De fet, anomenen aquest producte de manera afectuosa “les nostres amigues: les nous”. Parlem doncs, de les nous de rentat.

 

Què són les nous de rentat?

Les nous de rentat són unes llavors originàries del Nepal. Aquestes però, no són pas per menjar! Tenen l00a peculiaritat que en contacte amb aigua a partir de 30ºC, deixen anar una substància anomenada saponina. Endevineu quina propietat té aquesta substància? Exacte, fa de sabó, neteja i renta. I a més, ho fa molt bé 😉

 

Així doncs ens trobem amb un element totalment ecològic i biodegradable que ens permet rentar la roba del nadó ometent productes químics i respectant la seva delicada pell. També podrem rentar sense problemes els bolquers de roba. (Per si no ho sabíeu, no tots els sabons són aptes per aquests bolquers, ja que depèn de quins poden impermeabilitzar la roba i per tant, provocar que després tinguin fugues. Aquest problema no el tindrem amb les nous de rentat.)

Si us interessen, les podeu trobar a https://lacasetadelarbre.es/ca/producto/nous-de-rentat

 

Com s’utilitzen?

Es posen 4 nous partides per la meitat en una bossa de cotó que ja va inclosa en el mateix paquet i s’introdueix la bossa dins del tambor de la rentadora amb la roba. Programem a partir de 30ºC i voilà! No hem de fer res més. Les mateixes nous es poden utilitzar en 3-4 rentades i no cal deixar-les assecar.

 

Algunes recomanacions:

 • Si voleu prescindir de suavitzant industrial, en el compartiment on el poseu habitualment hi podeu posar una tassa (mida cafè) de vinagre blanc.
 • Si el que voleu és que la roba tingui alguna fragància, podeu afegir al compartiment del suavitzant unes gotes d’essència de llimona o espígol. També hi han unes aromes especials per rentadora, les podeu trobar a https://lacasetadelarbre.es/ca/producto/aroma-rentadora-llimona i https://lacasetadelarbre.es/ca/producto/aroma-rentadora-espigol
 • Si poseu una rentadora de roba blanca, us recomanem que afegiu al tambor un parell de cullerades de bicarbonat (sí, sí, l’alimentari!) per a que la roba us quedi ben blanca, ja que amb les nous us pot quedar d’un color un xic més grisós. Amb aquest remei casolà, us assegureu que us quedi bé.

 

Què més puc fer amb les nous?

Moltes coses! Per començar, alguns ens plantegeu molts cops la següent qüestió: i si a casa rentem en fred o a mà, no les puc utilitzar? La resposta és… SÍ! Per fer-ho n’haureu de fer sabó líquid, amb una recepta molt fàcil i senzilla que us detallem a continuació:

 

 1. En 1’5L d’aigua hi posem 20 closques partides per la meitat o 35 en cas d’haver estat ja utilitzades prèviament i les volguéssim aprofitar.
 2. Posem a bullir-ho 20 minuts (amb compte que no s’aboqui, fa espuma i pot pujar força!), apaguem el foc i ho deixem reposar 8 hores.
 3. Colem el líquid de les closques. Aquest líquid ja el podem utilitzar com a sabó, així que el podem guardar en un recipient.
 4. Les closques que ens queden, les triturem, hi tornem a afegir 1’5L d’aigua i repetim el procés d’ebullició durant 20 min.
 5. Ho deixem reposar 8h, colem el líquid que ja està llest per la seva funció de sabó i llestos!
 6. Les restes de les closques triturades les podeu utilitzar com abonament per les plantes. Aquí s’aprofita tot!

 

Tenint el sabó líquid enllestit, a banda que les nous d’aquesta manera donen més de sí, multipliquem els seus usos:

 

  • Rentaplats: 1L sabó líquid de nous + 2 culleradetes de bicarbonat + 1 culleradeta de sal + 1 culleradeta d’oli essencial de llimona. Si el voleu utilitzar pel rentavaixelles, posant 6-7 nous partides + 1 raig de vinagre a l’interior en tindreu suficient.
  • Fregaterres: En un cubell amb aigua, hi poseu un raig de sabó líquid de nous (com el que posaríeu d’un detergent comercial). Hi podeu afegir unes gotes d’oli essencial de llimona o espígol, o, si voleu que a més sigui desinfectant, unes gotes de l’arbre del te. Aquest producte desinfectarà i serà totalment apte per cases amb infants.
  • Multi-usos: 1L sabó líquid de nous + 1 cullerada de bicarbonat +  1 cullerada de vinagre blanc + 1 cullerada d’oli essencial d’espígol o d’eucaliptus. Si voleu que sigui antibacterià, afegiu també una cullerada d’arbre del te.
  • Desengreixant/Producte pel bany: 600ml sabó líquid de nous + 300 ml de vinagre blanc + 1 culleradeta d’oli essencial d’eucaliptus.
  • Insecticida: Posar en un difusor i escampar per sobre de les fulles de les plantes.

 

Vaig començar a utilitzar les nous de rentat per la roba del nadó com a alternativa als detergents comercials; després vaig començar a rentar la roba de tota la família i un dia, fent sabó líquid, va eixir de l’olla escampant-se per tots els fogons. Va ser al retirar-ho i veure que quedaven nets i brillants, que vaig decidir estendre el seu ús a la resta de la casa.

 

Espero que us animeu a provar aquesta alternativa ecològica, biodegradable i econòmica!

Ja les heu utilitzat? Expliqueu-nos què us han semblat 😉