Aquesta setmana he decidit aprofitar l’entrada al bloc per desmentir mites que ens envolten a les mares vers la lactància, per la seva perillositat. Trobo primordial informar-me i informar sobre lactància, perquè la informació és poder i trobo que estem en una situació urgent d’empoderar-nos. Quan estem degudament informades, és quan realment som lliures de decidir què volem fer i on volem arribar. Ho dic en les meves xerrades i ho dic a qualsevol persona que em tregui el tema o que em miri amb els ulls de “ahí-va-una-loca-de-la-teta” quan els hi dic que sóc assessora de lactància. Jo no vull convèncer a cap mare que no vulgui donar pit o prefereixi biberó. Vull que si pren aquesta decisió, ho faci informada de tots els pros i contres, de lo que sí passa amb la lactància materna i de lo que no, que no decideixi no donar pit perquè creu que no podrà o perque no ha rebut una informació correcta.

  1. “Les dones de la meva família no han pogut alletar mai, no tenien llet. Per tant, jo tampoc podré”. La hipògalàctia (falta de producció de llet) no és hereditària. A més, és molt menys comú del que es sol creure. Les dones amb risc de patir una hipogalàctia són les que s’han fet una reducció de pit, tenen SOP, diabtes tipus I, entre d’altres. La majoria de nosaltres venim d’una generació de mares que ho van ser en ple auge de la llet de fórmula, escudant-se en la independència de la dona i la seva arribada al món laboral i amb poca informació verídica sobre els seus pros i contres vers la llet materna. Per acabar-ho d’adobar, la desinformació sobre la LM, com no fer una alimentació a demanda i altres mites, es carregàven la lactància d’aquestes mares que creien que se’ls hi acabava la llet, que no en tenien o que era de mala qualitat.

    Anunci de llet en pols per nadons dels anys 70

  2. “Si tens un disgust i dónes el pit, la llet estarà dolenta o agre/li passaràs el disgust al nadó”. Fals. És veritat que davant d’un ensurt o disgust els nostre cos produeix adrenalina, enemiga de la productora de llet oxitocina. En un cas greu o que ens afecti molt, com a molt durant unes hores es podria reflectir en una producció menor de llet, però en cap cas es torna dolenta pel bebè ni es talla com es sol dir. Així que tot el contrari, si has tingut un disgust gros, dóna-li el pit al teu nadó, us anirà bé als dos.
  3. “No produiré prou llet perquè tinc el pit petit”. El tamany del pit no té res a veure amb la  producció de llet.
  4. La lactància materna exclou a la parella de la criança”. Criar és tan sols donar pit? N’estic segura que sabeu que no és així. Per tant, tot el que no sigui donar pit, ho pot fer la parella: fer la compra, canviar bolquers, feines de casa, i, en definitiva, tot el que també suposi facilitar la lactància a mare-fill. Us recomanem que li doneu un cop d’ull a l’entrada del bloc que vam escriure “El paper de la parella en la lactància”
  5. “La cervesa (o qualsevol altre aliment) augmenta la producció de llet”. No hi ha cap aliment que estigui comprovat del cert que augmenti la producció de llet. Pel contrari, sí que es desaconsellen el consum d’alguns com el fonoll o el poniol. Penseu que no perquè quelcom sigui natural vol dir que sigui innocu. Si teniu dubtes sobre si podeu consumir o no algún medicament o aliment, podeu consultar la web de e-lactancia, la porten professionals formats en LM i és la informació més actualitzada que hi ha.
  6. “Se li ha de donar pit cada 3 hores. Si en demana abans, t’està prenent el pèl o és caprici”.L’alimentació és a demanda, sigui o no sigui lactància materna. No té sentit fer esperar  a un infant “l’hora que li toca” quan ja està plorant de gana. A més, la llet materna és de ràpida digestió, per lo que segurament hi haurà etapes en les que demanarà molt abans de 3 hores.
  7. “T’utilitza de xumet”. Aquesta em fa especialment gràcia i crec que és de les frases que més m’han dit al llarg de la meva lactància. Què va ser primer, la teta o el xumet? Què utilitza de què, doncs? És cert que el pit no és només aliment: és amor, refugi, vincle, calma. I, a més, els infants tenen una necessitat que han de cobrir, la succió no nutritiva. Això vol dir que és real que de vegades succionin sense haver d’alimentar-se de llet, però també és veritat que aquests moviments que fan al xuclar són necessàris per desenvolupar músculs de la cara importants pel desenvolupament posterior de la parla, segregar saliva que ajudi a la digestió i estimular el mugró per augmentar producció de llet. Així que sí, tinguin gana o no, que s’hi estiguin l’estona que calgui 😉
  8. A partir de X temps (6 mesos, 1 anys, 2 anys…) la llet ja no alimenta. Sabies que la composició de la llet varia segons les necessitats que tingui l’infant? Fins i tot quan estan malalts, el nostre cos ho detecta i la llet canvia la seva composició per ser lo més beneficiosa per l’infant. No, la llet no es torna aigua.
  9. Si no et menja prou li has de treure la teta, et menjarà més/t’agafarà més pes. Error. Fins als 2 anys es pot considerar que l’aliment principal de l’infant és la llet. A més, la llet té les calories necessàries per l’infant, per lo que retirar el pit seria contraproduent si no mostra interès per la resta d’aliments.
  10. Si estàs embarassada i dónes pit córres risc de patir un abort. És cert que donar pit provoca contraccions a l’úter, però no està ni molt menys contraindicat en cas d’embaràs. Només no es recomana en cas de patir un embaràs de risc en el que es prohibeix tenir relacions sexuals. Si el teu metge no te n’ha dit res al respecte, pots donar pit sense problemes.
  11. Si dónes pit no et pots quedar embarassada. La LM pot fer que la menstruació tardi en tornar després del part, però no hi ha una matemàtica exacta en aquest sentit ni sabem del cert quin mes ens tornarà la regla. Hi han mares que al segon mes ja la tenen i d’altres que arriben als 2 anys sense rastre. Per tant, si no vols quedar-te embarassada utilitza anticonceptius i si t’hi vols quedar serà qüestió d’anar provant.
  12. Si li dónes llet de fórmula/llet amb cereals a la nit enlloc de llet materna, et dormirà tota la nit. A la nit produïm uns pics de prolactina (hormona encarregada de la producció de la llet) entre les 2-6h. Això vol dir que si volem assegurar-nos una producció i una lactància establerta no és bona idea deslletar de nit segons amb quina edat del nadó. A més, la prolactina té un efecte sedant tant en bebè com en mare, per lo que us ajudarà a descansar als dos. Finalment, substituïr el pit per llet de fórmula/llet amb cereals no és garantia de res, ja que els infants es desperten per múltiplies motius, a més de gana: incorporació de noves fases del son, instint de supervivència, necessitat de contacte amb la mare, dents, noves etapes motrius i/o canvis, etc.
  13. Tinc el mugró pla o cap endins, no podré alletar. Un cop més, fals. Els infants per mamar no només s’agafen del mugró, agafen tota l’areola. A més, amb la pròpia succió, ja tiren cap enfora el mugró.

Ens hem deixat algun mite que heu sentit i creieu que hem de desmentir? Us ha quedat algun dubte respecte a la lactància materna? Podeu preguntar-nos el que volgueu als comentaris!

Si creieu que necessiteu assessorament en la lactància, a La caseta de l’arbre us oferim aquest servei de forma totalment gratuïta. Contacteu-nos amb el vostre dubte o demaneu cita prèvia amb l’Anna, assessora de lactància.