Ara que ja fa dies que la calor ha arribat per quedar-se, és possible que alguna persona coneguda us hagi explicat que el seu nadó ha patit la dermatitis del bolquer, o potser vosaltres mateixos us hi heu trobat.

En aquesta publicació us explicarem què és la dermatitis del bolquer, com prevenir-la i com solucionar-la.

QUÈ ÉS LA DERMATITIS DEL BOLQUER?

La dermatitis del bolquer és una erupció o irritació en les zones genitals, engonals, part superior de la cuixa i en ocasions també la part inferior de l’abdomen. És a dir, tota la zona que cobreix el bolquer.

Són diversos els motius que poden provocar aquesta reacció en la pell dels bebès, us n’esmentem els més habituals:

  • La principal causa té a veure amb la freqüència del canvi de bolquer: com més sovint fem el canvi de bolquer, menys probabilitats tenim de trobar-nos amb aquesta afecció. Això és perquè la humitat durant un temps prolongat irrita la pell. A més, la barreja d’orina i fems produeix amoníac amb un alt PH; això incrementa l’activitat dels enzims fecals, el qual origina que la pell sigui més susceptible de patir danys.
  • En el 75% de casos el principal motiu és la diarrea.
  • Com hem dit, és la humitat la que fa que el culet del nadó s’irriti, per la qual cosa amb l’ús dels bolquers d’un sol ús  a l’estiu, la pell sua més de l’habitual i no respira, així que és comú que aquest problema ens el trobem en aquesta època de l’any.
  • Altres motius poden ser reaccions al·lèrgiques a les tovalloletes i bolquers d’un sol ús, residus de detergents i lleixius, al·lèrgies alimentàries i sortida de dents.

COM LA PODEM PREVEURE?

La prevenció és la nostra millor aliada. Així doncs, us deixem alguns consells per evitar trobar-vos amb aquesta problemàtica:

  • Deixar el culet a l’aire el màxim temps possible. Quan esteu a casa traieu-li el bolquer al vostre fill/a i deixeu que la seva pell respiri. Segurament haureu de fregar en diverses ocasions, però val la pena estalviar-li el mal tràngol.
  • Assegureu-vos que la zona genital queda ben eixuta després del bany o del canvi de bolquer.
  • Una molt bona alternativa és l’ús dels bolquers de roba, ja que són respectuosos amb la pell de l’infant i la deixa respirar molt més que els bolquers convencionals. Nosaltres vam començar a utilitzar-los arrel d’una dermatitis del bolquer que va tenir el petit i han passat a ser un indispensable. A la botiga física i online en podeu trobar. Si teniu qualsevol dubte, us assessorem.
  • L’ús de forros sempre-sec en el cas d’utilitzar bolquers de roba pot ser un afegit que evitarà la producció d’amoníac.
  • Reviseu freqüentment que el nadó no s’hagi fet caca i canvieu el bolquer com a molt cada 3-4 hores, ja sigui bolquer d’un sol ús o de roba.

 

Els bolquers de roba poden ser un gran aliat tant per prevenir com per ajudar a la recuperació de la dermis

 

I SI JA LA TÉ, COM LA CUREM?

Si no heu estat a temps de prevenir la seva aparició i el culet del vostre bebè ja l’està patint, us deixem diverses solucions per fer que desaparegui:

  • Deixeu el culet a l’aire el màxim temps possible.
  • Eviteu l’ús de bolquers convencionals quan no us sigui possible tenir a l’infant sense bolquer. Els bolquers de roba transpiren molt més i ajudaran en la recuperació de la dermis.
  • Podeu fer una pasta amb argila blanca i posar-li al culet. L’argila blanca posseeix propietats ideals per aquests casos: analgèsica, calmant, cicatritzant i antiinflamatòria, es recomana especialment per pells com la dels bebès.

Esperem que aquests consells us serveixin tant si encara no us hi heu trobat com si esteu buscant solucions a aquesta afecció que tantes famílies es troben quan arriba el bon temps.

Sabeu més trucs per aquests casos? Compartiu-los amb nosaltres 🙂