La setmana passada us vàrem ensenyar la primera part de l’entrevista a DONA LLUM. Avui us portem la segona part, on la Noelia ens ha continuat parlant sobre part respectat, feminisme i la tasca que realitza l’Associació:

LC: Com es pot assegurar una dona a tenir un part respectat? És una loteria, depenent de l’hospital i l’equip que t’atengui?

N: Doncs sí, és una loteria i depèn molt de l’equip que et toqui. Hi ha hospitals amb molt bona fama dels quals ens arriben històries de terror i també ens trobem amb algun testimoni on la dona ha anat a alguna de les pitjors clíniques, pràcticament en expulsiu i és clar, llavors no han tingut temps d’intervenir i la crítica que s’enduen és bona. Malauradament, l’única manera d’assegurar-se un part respectat és parint a casa (et garanteixes l’acompanyament, saps qui t’atendrà segur) o fer dilatació a casa amb les llevadores i anar a fer l’expulsiu a l’hospital. Amb aquest últim t’arrisques a que quan arribes a l’hospital et mirin malament o et castiguin… és complicat.

El més important per tenir un part respectat és estar molt informada, tenir molt clar el que vols, tenir un molt bon pla de part i que la persona que t’acompanyi el dia del part ho tingui tan clar i estigui tan empoderada com tu i sàpiga fer l’acompanyament emocional.

LC: D’on creus que rau tota aquesta violència cap a la dona i al nadó que ha de néixer? Font del patriarcat? Per què aquesta infantilització de la dona i aquest poder sobre ella?

N: Estem completament segures que si fossin els homes els que donessin a llum tot això no passaria. Tot això rau d’una societat totalment patriarcal, i d’un poder dels homes cap a les dones i de les dones que assumeixen els rols de poder de l’home. La finalitat de moltes dones i la manera de sentir-se realitzades o d’arribar a una fita o de sentir-se millor és aconseguir el poder que tenen els homes. Moltes vegades això passa per trepitjar altres dones.

En aquest país hi ha una idealització dels metges: el que diu el metge va a missa encara que t’estigui dient una barbaritat. Som un país que encara hem d’aprendre i empoderar-nos molt, sobretot a nivell femení. Hi ha dones que s’informen més alhora de tallar-se el cabell o fer un canvi de look a la perruqueria que del seu propi embaràs o part perquè ho deixen tot ens mans “dels que saben”, els metges. Ells s’aprofiten d’això i ho gaudeixen. A més, en el moment del part la dona està totalment vulnerable i qui té el poder i el gaudeix, ho aprofita per utilitzar-lo. És trist, però és així.

Fins que no hi hagi un canvi de mentalitat en els usuaris – en aquest cas dones – i ens creguem que tenim el poder de decisió, que el cos, l’embaràs i el part són nostres, continuarà passant tot això. Igual que si ens diguessin que tenim el ronyó malament i que ens posen una data límit per operar-nos no ho acceptaríem així com així, si no volem que ens indueixin a la setmana 41+3, no tenim perquè acceptar-ho.

LC: Recomaneu el part a casa? Pros i contres de parir a casa Vs parir a l’hospital?

N: Nosaltres no recomanem ni el part a casa ni el part a l’hospital: recomanem que la dona pareixi allà on es sent segura i on els professionals de la salut que l’atenguin, siguin quins siguin, ho facin de manera respectuosa, respectant els ritmes de la fisiologia del part, respectant les necessitats de mare i nadó i actuant sempre conforme l’evidència científica. Sembla fàcil, oi? Doncs no ho és. Si mires l’evidència científica o el que es fa generalment a la resta d’Europa , la majoria de protocols dels hospitals d’aquest país estan completament obsolets.  Molt sovint no és un part respectat, ja sigui només pel tracte i molt sovint les persones que acompanyen a una dona, no estan preparades per acompanyar un part emocionalment.

Pros de parir a casa avui en dia, tenint en compte que els protocols de l’hospital són els que són? L’avantatge de parir a casa és que tu tries l’equip amb el que et sents millor, et dóna més confiança i qui et porta l’embaràs. Són unes persones amb les que crees un vincle, el dia del part t’hi sents còmoda, protegida, empoderada, saps que segueixen l’evidència científica i no en tens cap dubte de com actuaran.

LC: Quina tasca realitzeu des de DONA LLUM? Quins serveis i recursos oferiu?

N: Sobretot, INFORMAR. Tenim un apartat al web que anem actualitzant amb un recull de links a informació i evidències científiques sobre diferents temes referents a l’embaràs i al part. Nosaltres tractem que les dones arribin al part amb la major informació possible. A través de les xarxes, tenim un grup a Facebook on resolem molts dubtes, hi tenim llevadores i psicòlogues que hi col·laboren.

També tenim els grups presencials, al calendari de la web hi podeu trobar les dates mensuals. En aquests grups venen dones embarassades, acabades de parir o alguns casos del tipus: “Vaig venir fa 2 anys, encara tinc un trauma i us ho vull explicar”, ens ho explica, plorem totes juntes i fem una mica de tribu. Són grups on resoldre dubtes desfogar-se, xerrar, una mica de tot segons el grup. Aquestes reunions es fan en centres cívics. En els mateixos centres cívics, organitzem mensualment xerrades diverses: d’induccions, plans de part, drets legals de mares i nadons, salut mental perinatal, post-part immediat, etc.

També tenim les jornades anuals (just fa unes poques setmanes les vam celebrar coincidint amb la Setmana Mundial del Part Respectat),  on s’hi conviden ponents reconegudes i depèn del lema d’aquell any – aquest va ser “Menys intervencions i més cures”- s’hi conviden unes ponents o altres.

També fem passes de documentals, l’última va ser “Sangre de tu sangre”, referent a la sang del cordó. En definitiva, intentem fer mota difusió basant-nos en informar molt, volem que les dones estiguin molt informades.

 

LC: Es pot col·laborar d’alguna manera amb vosaltres?

N: Hi han moltes sòcies que col·laboren senzillament pagant la quota (20 euros anuals). A més tenim gent que ens ajuda moderant el grup de Facebook, portant les xarxes, les voluntàries que porten els grups de suport (a Mataró, Girona, Sagrera i Vil·la Urània). Tenim les llevadores que col·laboren habitualment fent xerrades i resolent dubtes de sòcies, les advocades i psicòlogues també resolen dubtes i donen un cop de mà.

Tenim algunes comissions per tirar endavant alguns projectes, per exemple el d’escoles. Volem intentar organitzar algunes xerrades sobre violència obstètrica i fisiologia del part en instituts.

Segons qui arriba ens diu: Jo sé fer això. Doncs mirem com ho aprofitem. Tenim una informàtica que és la que més curra: ens fa les enquestes, els formularis, etc. És molt important tenir algú que domini aquest àmbit.

Sempre hi ha algú que arriba amb una idea i mirem com encaixa en l’Associació i com ho podem moure i tirar endavant les propostes.

Volem agraïr a DONA LLUM  i a la Noelia el seu temps i les facilitats per realitzar aquesta entrevista. Si en voleu saber més, us convidem a visitar la seva web o el seu grup de Facebook on resoldre dubtes.